Στο βόρειο άκρο του νησιού, βρίσκεται ο γοητευτικός Μόλυβος, ή αλλιώς Μήθυμνα, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική.

Τα σπίτια του οικισμού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και βαμμένα με έντονα χρώματα, σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον και δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της περιοχής, το 1965, σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό.

Χαρακτηριστικά δημόσια κτίσματα που σώζονται στο Μόλυβο από την Τουρκοκρατία είναι οι βρύσες με τις ανάγλυφες επιγραφές. H αγορά, εκτείνεται σε δύο δρόμους που καταλήγουν σε μία μικρή γραφική πλατεία. Το γραφικό λιμανάκι συμπληρώνει μοναδικά την ξεχωριστή του εικόνα.

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν την παραμυθένια ομορφιά. Περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια και απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας στο χαρακτηριστικό κόκκινο φως που λούζει το χωριό κατά το ηλιοβασίλεμα.

Διάφορα γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα, γκουρμέ εστιατόρια και μαγαζιά με τουριστικά είδη τραβούν την προσοχή του τουρίστα, ενώ η θέα από τη θάλασσα που απλώνεται, είναι μαγευτική.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η Πέτρα, ένα άλλο όμορφο παραδοσιακό χωριό με μεγάλη αμμώδη παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και κατάδυση. Μεγαλύτερος πόλος έλξης της είναι ο επιβλητικός βράχος ύψους 40 μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Υπάρχουν 114 σκαλιστά σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν στην κορυφή, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Επίσης κοντά στον Mόλυβο, βρίσκεται η Eφταλού, όπου είχε χτίσει το εξοχικό του ο Hλίας Bενέζης, και ήταν το σπίτι του Aργύρη Eφταλιώτη, με τις όμορφες ακρογιαλιές και τα ιαματικά λουτρά. Τα νερά της είναι κατάλληλα για θεραπεία ρευματισμών, αρθρίτιδων, γυναικολογικών παθήσεων, αρτηριοσκλήρωσης ή απλά να χαλαρώσετε από την ένταση και το στρες.

Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται η Συκαμινιά, ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με αρχοντόσπιτα, στενά καλντερίμια και γραφικές ανηφοριές.

Επισκεφτείτε και τη Σκάλα Συκαμινιάς, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό πασίγνωστο για το εκκλησάκι πάνω στον βράχο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του πολυδιαβασμένου έργου του Mυριβήλη «Παναγιά η Γοργόνα».

Στον Μόλυβο, θα βρείτε το δικό σας μαγικό σημείο κάτω απ’ το γαλάζιο του ουρανού, το μπλε της θάλασσας και θα γοητευτείτε από την ποικιλία των διαφορετικών όψεων που σας προσφέρουν οι διακοπές σας στο ξενοδοχείο Μαριλένα.